Анатолій Кінах

Day: February 17, 2022

Старий світовий порядок, прийнятий по закінченню холодної війни, поступово трансформується. Монополярна система, якою довгий час на міжнародній геополітичній арені були Сполучені Штати, отримала сильного конкурента в особі Китаю. КНР має власні амбіції, що поширюються не лише на Азійський регіон, а також ВВП 17,3 трлн. доларів, що наздоганяє ВВП США.

Позмагатися тут та згадати минулу міць прагне і Російська Федерація, яка за останні роки продовжувала зміцнювати свій воєнно-технічний потенціал.

Саме через ці процеси Україна стала складовою змін в архітектоніці європейської і світової безпеки. В даних умовах потрібно максимально зміцнювати свою суб’єктність, економічну потужність, обороноздатність, територіальну цілісність та вміння цивілізованими методами захищати власні інтереси.

Таку думку висловив екс-прем’єр-міністр, президент УСПП  Анатолій Кінах.

На його погляд, гібридна війна і постійна загроза збройного нападу РФ на Україну- це, у тому числі, фактори жорсткого протистоянння в умовах трансформації світового порядку, розподілу сфер впливу.  І факт того, що західні партнери передали Україні оборонну зброю плюс фінансову допомогу, значно активізували дипломатію означає, що домовлятися із РФ за рахунок територіальної цілісності України ніхто не буде.

Хоча динаміка даного процесу відповідає безпековим інтересам нашої країни, неприпустимо, щоб ставки тут піднімалися за рахунок національних інтересів України.

“Загроза масштабного нападу РФ  активно обговорювалася в світовій пресі ще з листопада 2021 року. У багатьох випадках, що іноземні журналісти, що міжнародні посадовці називали напад неминучим, озвучували жахливу статистику жертв у перспективі  серед цивільного населення  тощо. Це призвело до серйозного зниження довіри іноземних інвесторів до можливості України захистити їх капітал. За кілька місяців було виведено 12,5 млрд грн. з вітчизняної економіки,  різко втратили ліквідність українські цінні папери на міжнародному ринку тощо. Так, у цьому винна виключно РФ, що сконцентрувала свої війська і флот біля наших кордонів. Проте і ми, і наші закордонні партнери маємо проявити витримку, не розганяти паніку, бо шкоди  першочергово зазнає саме українська економіка”, – відзначив Анатолій Кінах.

Ситуація із авіапростором над Україною – коли небо відкрите, а деякі компанії чи лізингодавці заборонили своїм літакам виконувати рейси над Україною – тому яскраве свідчення.

“Українці довіряють власній армії, вдячні за підтримку міжнародних партнерів – передачу оборонного озброєння, макрофінансової допомоги. На цій основі потрібно не допускати жодних панічних настроїв, чітко формулювати позицію нашої держави. Україна однозначно буде захищати свої національні інтереси і територіальну цілісність. В першу чергу – дипломатичними, політичними методами. При цьому укріплюючи свою оборону. Такий чіткий і спокійний посил ми маємо транслювати і світовому співтовариству, і власним громадянам. До слова, самі українці розуміють більшість із того, що сказано вище”, – підсумував президент УСПП.