Анатолій Кінах

Day: June 6, 2022

Відео виступу – дивитися тут

Цієї п’ятниці, у Києві відбулося засідання Антикризової раді громадських організацій, при який  створено і діє Антикризовий штаб допомоги бізнесу  промисловості. До його складу увійшли керівники профільних парламентських комітетів, НБУ, обласних військових адміністрацій, представники уряду, експерти.  Наразі до штабу постійно надходять звернення і пропозиції від українського бізнесу, який, разом із нашим народом переживає складні часи.

 

 Переважна більшість цих пропозицій, стосуються гострих проблем підтримання виробничого процесу у різних сферах економічної діяльності в умовах війни. Серед пріоритетних запитів бізнесу на зміни: виправлення проблемних питань адміністрування введених податкових змін, зменшення навантаження на фонд оплати праці, бюджетного відшкодування ПДВ для експортерів; переформатування переліку товарів критичного імпорту затвердженого постановою КМУ від 24.02.2022 р. № 153; оперативне реагування на запити підприємств, що беруть участь у відновленні оборонного потенціалу, транспортної інфраструктури, відновлюють свою діяльність у деокупованих регіонах в умовах знищеного виробничого обладнання, приміщень, дефіциту кваліфікованого персоналу тощо.

На засідання дійшли висновків:

Ключові проблеми економіки. Перше – це труднощі із експортом. Через заблокованість портів Україна вивозить зерно переважно залізницею. При експорті раніше в 4-5 млн. тон щомісяця морськими шляхами, за квітень вдалося відправити через кордони з ЄС тільки 1, 2 млн. тон. 22 млн. тон заблоковані в портах, в липні очікується новий врожай, який ніде буде подіти. І уряд, і промисловці та підприємці по своїм каналам працюють із європартнерами щодо вирішення даної проблеми, але тут потрібні швидші рішення.

Друга проблема – забезпеченість виробників, передовсім аграріїв, нафтопродуктами.

Негативно вплинуло на підприємців і скасування режиму відшкодування ПДВ, яке буде поступово відновлене тільки із серпня. Тривалий час виробники не можуть поповнити обігові кошти. Підняття ставки НБУ до 25% без прийняття низки стимулюючих заходів для бізнесу – також є дуже ризиковим кроком. “Слід нагально формувати захисні механізми для підприємств, які постраждали  від війни: урегулювати питання кредитних канікул для тих підприємств, які працюють на деокупованих територіях або там, де досі йдуть бойові дії, дозволити економічну активність підприємств, де бенефіціарами були росіяни чи білоруси, при цьому, зрозуміло, блокувати виплати таким особам та змінити власників якнайшвидше”, – зазначалось під час зустрічі.

Заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Тихонов запропонував створити в рамках Національної ради з відновлення України (створена Указом Президента) робочу групу з відновлення промисловості України. До неї увійдуть представники міністерства, а також Українського союзу промисловців, Антикризового штабу, інші експерти.   Також він звернув увагу на потребу зміни ідеології релокації бізнесу. Необхідне будівництво індустріальних парків в західних областях. Представники низки аграрних компаній порушили питання безпроцентного кредитування: попереду жнива, трейдери не купують продукції, поки не реалізують те зерно, що досі знаходиться в елеваторах. Відтак, виробники просять пролонгувати на урядовому рівні рішення про 0% ставку кредиту.

Також існує законодавче обмеження кредитування казенних підприємств у сфері ОПК. Відсутність доступу до кредитних ресурсів пов’язана із необхідністю надання гарантії органу управління, зокрема Державного космічного агентства, який за своїм статусом надати її не має можливості.  Антикризовий штаб пропонує: протягом року не вносити жодних змін у податкове законодавство України, що передбачали б посилення фіскального тиску; зменшити навантаження на фонд оплати праці; запровадити мораторій на перевірки бізнесу, крім документальних; звільнити ФОП 2 – 3 груп від вимоги обов’язкового застосування РРО протягом воєнного стану та рік після його завершення.

Необхідно узгодити новий перелік товарів критичного імпорту, зокрема  високотехнологічного обладнання або комплектуючих до нього, які не виробляються та найближчим часом не будуть вироблені в Україні. Саме для таких товарів передбачити звільнення від оподаткування ввізним митом та звільнення або відстрочення у сплаті ПДВ. Також збільшити граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 180 днів.  Рішення Антикризового штабу буде доопрацьоване в найближчі дні та надіслане на адресу Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Національного банку, Апарату РНБОУ для подальшого розгляду.