Анатолій Кінах

Успп виступає за спрощення процедури отримання експортних дозволів

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Попри війну українські підприємства продовжують працювати та здійснюють експорт продукції за попередньо укладеними контрактами.  При цьому товари подвійного використання та деякі інші підлягають державному експортному контролю.

Затягування відповідною Державною службою (ДСЕКУ) надання підприємствам дозволів призводить до зриву контрактних термінів. Це, в свою чергу – до недоотримання валютних надходжень, затримок по виплаті заробітної плати робітникам тощо.

Про це йшлося на засіданні Антикризового штабу допомоги бізнесу, утвореного під егідою УСПП та Антикризової ради громадських організацій. До штабу надходять звернення від підприємців, які в умовах воєнного стану стикнулися із труднощами у веденні своєї ділової активності. Переважно це питання необхідності релокації, нюансів податкової політики тощо.

У даному випадку допомоги потребують спецекспортери.

У діловому союзі просять владу спростити та унормувати тривалість процедури отримання експортних дозволів.

Як йдеться в проєкті рішення засідання штабу, ДСЕКУ пропонується оприлюднювати на офіційному сайті інформацію про кількість виданих дозволів (висновків) на право здійснення міжнародних передач товарів (експорт/імпорт, тимчасове ввезення/вивезення, транзит) до 10 числа кожного місяця.

Також експерти наполягають на спрощеному митному оформленні імпортованих з ЄС комплектуючих виробів, запасних частин та витратних матеріалів для ремонту, обслуговування та забезпечення експлуатації авіаційної та ін. техніки радянського зразка, що досі використовується ЗСУ.

В Антикризовому штабі вважають за доцільне порушити перед західними партнерами питання отримання за ленд – лізом одночасно з військовою технікою та озброєнням технологій з її обслуговування та ремонту на вітчизняних підприємствах ОПК.

«Це завантажить роботою підприємства, а також продовжить термін служби техніки оборонного призначення, переданий партнерами», – наголосили в Антикризовому штабі.

Доопрацьований проєкт рішення із детальнішою аргументацією буде підготовлено та надіслано на адресу Офісу президента, уряду, парламенту, РНБОУ вже найближчими днями.

Читай також