Анатолій Кінах

Антикризовий штаб допомоги бізнесу пропонує впроваджувати в енергосекторі ринок потужності

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Для сталого функціонування Об’єднаної енергетичної системи України у воєнних умовах необхідно назаконодавчому рівні передбачити забезпечення ТЕС  резервним видом палива – природним газом.

Про це йдеться в рішенні засідання Антикризового штаб допомоги промисловості і бізнесу. Штаб діє під егідою УСПП і Антикризової ради громадських організацій, в його структурі – представники уряду, НБУ, профільних комітетів ВРУ, обласних військових адміністрацій, об’єднань бізнесу, аналітичних структур тощо.

Учасники засідання відзначили, що положенняпро покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (затверджене постановою КМУ від 06.03.2022 р. № 222 (в редакції постанови КМУ від 16.03.2022 р. № 298) з 1 травня 2022 р.  припинило дію, що призвело до обмеження споживання резервного виду палива (природного газу) на багатьох ТЕС України.

Також штаб пропонує урядовим структурам розглянути  питання щодо впровадження в Україні Ринку потужності.

За оцінками експертівцей крок  дозволить компенсувати умовно-постійні витрати (УПВ) теплової генерації (близько 500 грн/МВтг) за рахунок тарифу ПрАТ «НЕК Укренерго» на передачу електричної енергії. 

При цьому, так як заявки теплової генерації на РДН (ринок «на добу наперед») є замикаючими (тобто в більшості випадків формують ціну на РДН), покриття УПВ за рахунок ринку потужності дозволить знизити ціни на РДН на величину до 500 грн/МВтг (~ 20-25%), зростання тарифу на передачу складе близько 130 грн/МВтг (~ 40% вище затвердженого). Таким чином, споживачі заощадять до 370 грн/МВтг (~ 15-20%), а теплова генерація забезпечить покриття власних операційних витрат та можливість забезпечити роботу у період осінньо-зимового періоду 2022/2023 років.

Рішення Антикризового штабу буде надіслане в якості рекомендацій  на адресу Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Національного банку, Апарату Ради національної безпеки та оборони України.

 

Читай також