Анатолій Кінах

УСПП запропонував посольству Молдови посприяти в лібералізації транзитних поставок товарів в Україну

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Мова йде про спрощення транзитних вантажоперевезень з ЄС до України і навпаки через територію Молдови. Зокрема, українська сторона пропонує максимально лібералізувати процедури поставки нафтопродуктів із Румунії. Днями на подібний крок пішла Польща, а сама Румунія і ще 9 країн ЄС скасували необхідність отримання дозволів для українських перевізників.

Про це йшла мова на робочій зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із новопризначеним послом Молдови в Україні паном  Валеріу Ківером.

Лідер ділової спільноти України коротко ознайомив посла Молдови із економічною ситуацією, яка склалася внаслідок війни рф проти України.

Наразі економічні втрати – близько 600 млрд. доларів, ВВП України прогнозовано просяде на 40% за підсумками року.

Найбільш болючим питанням залишається експорт, оскільки рф блокує морські порти України, штучно створюючи продовольчу кризу в світі. На вітчизняних складах є 20 млн. тон агропродукції і до кінця літа цей обсяг зросте до 70 млн. тон. При цьому пропускні можливості експорту через західні кордони – залізницею та автотранспортом – всього 2 млн. тон в місяць, що критично мало.

Є проєкт синхронізації української та європейської залізничної колії, що проходитиме через Польщу, але це питання не одного місяця і вартість проєкту – 2,5 млрд. доларів. Проте, переконані в УСПП, необхідно здійснювати цю роботу, паралельно домагаючись за підтримки ООН і ЄС деблокади українських портів.

«70% валютної виручки в Україні формує експорт АПК і гірничо-металургійного комплексу. Раніше через порти йшло 4 -5 млн. тон щомісяця, нині всіма видами транспорту максимум 1, 7 млн. тон (в травні), цю проблему треба розв’язувати», – каже Анатолій Кінах.

У свою чергу, Валеріу Ківер підтвердив, що сусідні з Україною країни, Молдова зокрема, не були готові до різкого збільшення обсягів транзиту. На кордоні Румунії та Молдови – кілометрові черги, що займають 3-4 дні. Нещодавно прем’єр-міністр Молдови мала зустріч із водіями на кордоні і митниками. Було домовлено прискорити процедури оформлення.

Також посол Молдови розповів, що до нього звертаються щодо різкого підвищення Національним банком України облікової ставки до 25%.

Президент УСПП назвав це вимушеним кроком для зміцнення валюти та зупинення інфляційного процесу, при цьому зауважив, що це рішення мають супроводжувати заходи для пом’якшення негативного впливу на український бізнес та інвесторів. Відтак, УСПП спрямував пакет пропозицій на Офіс президента, де йдеться про спільні дії НБУ та уряду в даному напрямі.

Представники посольства Молдови поінформували про діяльність національного Агентства інвестицій, що пропонує 0% ставку, скасування акцизів та мит на перших порах, при цьому запропонували співпрацювати українським компаніям.

Сторони погодилися, що розвивати ділове співробітництво зараз потрібно ще інтенсивніше, ніж до війни. У 2021 році товарообіг між країнами зріс на 30% та перевищив 1,1 млрд. доларів. При цьому за 1 квартал цього року показник просів лише на 7,6%.

За сприяння УСПП була створена двостороння ділова рада, наприкінці червня запланована відеоконференція із промисловцями і підприємцями Молдови, на яку запрошено і пана Посла.

Сторони домовилися підтримувати системні комунікації, дипломати Молдови вже озвучили кілька проблемних моментів молдовського бізнесу,  у чому діловий союз України може їм посприяти.

Читай також