Анатолій Кінах

Український бізнес послідовно виступає за зниження податкового навантаження на підприємництво під час воєнного стану та щонайменше рік по його закінченню.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Агресія рф вже коштувала чимало для економіки в цілому і бізнесу зокрема. За даними УСПП, наразі досі не працює до 35% компаній, приблизно такий же відсоток і серед громадян, які втратили повністю чи частково джерела доходу. За підсумками 2022 року Світовий банк очікує падіння української економіки на 45%. За кордон виїхало більше 6 млн. українців, ще 7-8 млн. є внутрішніми переселенцями.

За тих обставин робота кожного підприємства є критично важливою для наповнення бюджету. Причому, прийняті з початку березня цього року 5 пакетів підтримки бізнесу дали позитивний ефект. За квітень 2022 року платники податків сплатили більше коштів, ніж у квітні 2021 року.

Проте наразі в парламенті виникає все більше законодавчих ініціатив, які порушать складний баланс у фіскальній системі.

Серед таких зокрема і законопроєкт №7406, яким пропонується запровадження прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб для ПДФО ставки 9%- 18%-25% і для ЄСВ 11% -22%- 29%.

В УСПП вважають, що з урахуванням зростання рівня інфляції значені норми будуть сприяти певній тінізації доходів громадян. Граничні суми доходів для ставки 9% ПДФО (ЄСВ 11%) становлять 32,5 тис. грн., для ставки ПДФО 25% (ЄСВ 29%) – понад 65 тис. грн. Між зазначеними сумами доходів – традиційні 18% ПДФО та 22% ЄСВ.

«Запровадження диференціації ускладнює адміністрування податків і зборів, сприяє витоку висококваліфікованого персоналу за кордон та створює перерозподіл бюджетних коштів, збільшуючі навантаження на фонд оплати праці без реального наповнення бюджету, оскільки саме в бюджетній сфері превалюють високі доходи держчиновників. Нашими пропозиціями є зменшення навантаження на фонд оплати праці для всіх працівників, створюючі рівні умови для всіх підприємств, як малого, так і великого бізнесу без зайвого адміністрування та створення умов для міграції за кордон найбільш кваліфіеованого персоналу», – наголосили в УСПП.

«Підтримка бізнесу зараз важлива, як ніколи. Україні потрібно щомісяця від 5 до 7 млрд. доларів зовнішньої допомоги для оборони і виконання соціальних зобов’язань. Не всі кошти є безповоротною допомогою, 64% з них доведеться з часом повертати. Саме тому стабільна робота національної економіки є  таким же пріоритетом, як і захист територіальної цілісності і перемога над рф», – вважає президент УСПП Анатолій Кінах.

Нагадаємо, раніше діловий союз звернувся із листами до прем’єр-міністра Д.Шмигаля та голови профільного парламентського комітету Д.Гетьманцева щодо неприпустимості підвищення фіскального та адміністративного тиску на бізнес в умовах війни, необхідності перегляду переліку критичного імпорту тощо.

Також у травні предметом обговорення в УСПП  стали податкові новації, запропоновані депутатськими законопроєктами №7311, 7311-д та ін.

У підсумку ділова спільнота звернулася до парламенту, уряду, ДПС України із цілою низкою пропозицій щодо негайного врегулювання деяких проблемних питань оподаткування.

Читай також